Щастието на Балканите струва 45 хил. долара годишно

Целите за „финансово щастие“ се различават в отделните региони на света

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Могат ли парите наистина да купят щастие? Според изследователи от Purdue University в САЩ отговорът е да. Но нещата не са черно-бели. Цената на щастието е различна в цял свят и трябва да се постигне баланс, защото твърде голямата печалба също има „странични ефекти“, пише ВВС Mundo, цитиран от Investor.bg.

В анкетата на Gallup World Poll, ръководена от Андрю Джеб, участвали над 1,7 млн. души от 164 страни. Изследователите установили, че 95 000 долара на година е средният глобален доход, необходим за „задоволителен живот“.

Но Джеб и екипът му установили, че след като се достигне прагът на богатство, необходим за постигане на щастие, последващо повишение на доходите води до по-ниски нива на задоволство от живота и по-малко щастие.

Учените смятат, че обратният ефект е породен от известна тревожност относно социалния статус, която се активизира след задоволяването на нуждите. Тогава хората могат да започнат да правят социални сравнения, които да доведат до понижаване на щастието.

„Данните показват, че има ограничения за това колко пари влияят на щастието ни. В определен момент хората се питат защо нещата им се случват толкова добре и какви са в сравнение с другите“, казва Джеб.

„Големите доходи често са придружени с повече искания за свободно време, висока позиция на работното място и отговорности, а това може да ограничи възможностите за положителни преживявания – например, развлекателни дейности“, допълва изследователят.

Екипът от Purdue University установил, че целите за „финансово щастие“ се различават в отделните региони на света. Най-богатите региони имат и по-високи прагове. В Западна Европа и Скандинавия оценката за задоволителен живот изисква доходи от 100 000 долара на година, а в Северна Америка – 105 000 долара.

Но най-високата „цена“ на щастието откриваме в Океания (Австралия и Нова Зеландия), както и в Близкия изток, където цифрите достигат съответно 125 000 и 115 000 долара.

Хората от Източна Европа и Балканите се нуждаят от 45 000 долара на година, за да са щастливи, докато в Латинска Америка и Карибите задоволството от живота изисква годишни доходи от 35 000 долара.

Изследователите установили още, че щастието варира и в зависимост от нивото на образование и пола, като в глобален план идеалните средни доходи за жените достигат 100 000 долара, а за мъжете – 90 000 долара.

 

Последни новини
Още от Начало