Банките в ЕС ще бъдат тествани за устойчивост след Брекзит

Резултатите ще бъдат публикувани в началото на ноември

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейския банков орган (EBA) ще тества банките в ЕС за устойчивостта им след Брекзит, съобщава Financial Times. Стрес тестовете през тази година ще обхванат 48 големи европейски банки в общността. Очакванията са, че резултатите ще бъдат публикувани в началото на ноември, пише Investor.bg.

Тестовете ще проверят надзора, състоянието на банките и на другите пазарни участници, както и доколко са способни те да устоят на икономически кризи.

В базовия модел на EBA е предвидено свиване на икономиката на ЕС с 1,2% през 2018 година и с 2,2% през 2019 година, става ясно от сайта на банковия орган. След това, през 2020 година, ще има ръст на реалния БВП от 0,7%.

FT отбелязва, че този сценарий не отговаря на прогнозите за развитие на европейската икономика. Целта е да покаже дали банките могат да устоят на внезапни рискове, без да се прибягва до спасяване със средствата на данъкоплатците, каквото се наблюдаваше в годините на финансовата криза.

За първи път европейският банков сектор ще бъде тестван за устойчивостта му след Брекзит. Преди време от Английската централна банка предупредиха, че излизането на Великобритания от ЕС може да се окаже по-рисково за финансовата стабилност за общността, отколкото за британската.

Стрес тестовете на банковата система през тази година ще обхванат 48 европейски банки, 33 от които се намират под наблюдението на Единния надзорен механизъм (SSM). Това покрива 70% от общите активи на банковия сектор в еврозоната, посочват още от EBA.

Четири гръцки банки ще бъдат подложени на проверка през тази година, отбелязва Ana Mpa. Техните резултати обаче ще излязат по-рано - преди края на третата спасителна програма за страната, която приключва през август, най-вероятно през май.

Последни новини
Още от Начало