Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Играта на санкции между Русия и САЩ – подготовка на терен за преговори

Георги Минчев, Българо-руска търговско-промишлена палата, Бизнес старт, 31.01.2018

И Русия, и Западът, вече „претръпнаха“ на санкциите. И едната, и другата страна намериха ползи от този режим. В т.нар. Списък Кремъл, в който попаднаха 210 души, нетипичното е, че влезе фактически цялото правителство и регионалните управляващи в Руската федерация. Това е груб ход, не като последствие за лицата, попаднали в списъка, а като емоционална грубост. Това е нетипично за отношенията между две държави.

Това коментира в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова Георги Минчев от Българо-руска търговско-промишлена палата.

Този ход на Вашингтон, смята гостът в студиото, едва ли ще има някакъв ефект, освен още по-голямото замразяване на отношенията между двете страни.

„Добрата новина е, че до ескалация на напрежението между Русия и САЩ подобен списък няма да доведе. В механизма на санкции и контрасанкции и двете държави достигнаха вече до определени рискови зони, го гранични територии, чието преминаване би могло да доведе до неконтролируема ескалация“, коментира Минчев, според когото и Вашингтон, и Москва разбират това.

В стеснения днешен свят и САЩ и Русия не могат да съществуват, ако прекъснат напълно отношенията си, изтъкна той.

Според мнозина тези ходове и от двете страни, тези взаимни заплахи, тази демонстрация на възможности представлява по същество подготовка на терен за едни предстоящи и неизбежни геополитически преговори по изключително широк кръг от въпроси. И тази среща ще се случи още в рамките на тази година, посочи събеседникът в предаването. 

Последни новини
Още от Бизнес старт