Поддръжниците на Навални в Русия излязоха на протест

Руската опозиция призова за бойкот на изборите

Andrey Rudakov/Bloomberg Andrey Rudakov/Bloomberg

Стотици поддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални днес обявиха национален ден на протест срещу властите. Те призоваха гласоподавателите да бойкотират това, което определят като манипулирани президентски избори на 18 март, предаде Investor.bg.

Стотици млади хора се събраха на главния площад на пристанището във Владивосток. Говорителите пък нарекоха фарс изборите, за които всички проучвания сочат, че ще бъдат лесно спечелени от Владимир Путин.

“Ще отида да гласувам, когато има избор”, пише на един от плакатите във Владивосток - препратка към факта, че Навални не получи разрешение да се кандидатира за президент заради някогашната си присъда за лишаване от свобода.

“Путин обгръща бъдещето на Русия”, пише на друг плакат.

Протести се проведоха и в Новосибирск, Курган, Омск, Магадан, Кемерово и Якутск. Поддръжниците на Навални заявиха, че очакват хиляди хора да вземат участие в подобни демонстрации в 118 града.

В Москва, където протести се очакват по-късно през деня, полицията нахлу в кабинета на Навални и започна разпити и издирването на хора, позовавайки се на сигнал за бомба, сочат онлайн публикации на подкрепящите Навални.

Полицията е затворила телевизионно студио в офиса, от което се излъчват онлайн новини, но други студио, разположено на различно място, продължава да работи.

Полицията е задържала шестима от поддръжниците на Навални в московското студио и около 16 протестиращи в други части на Русия, посочва независимата мониторингова група OVD-Info.

Не е ясно къде се намира Навални, но група от полицаи е разположена в близост до дома му. Самият Навални заяви, че планира да посети протеста в Москва по-късно днес.

Последни новини
Още от Начало