Европа и експанзията на биткойна - какво следва

Опасенията са, че това е поредният балон

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През миналата година европейските финансови регулатори внимателно наблюдаваха движението на биткойна и другите криптовалути, но без да се намесват особено, пише в коментар европейското издание Politico, цитирано от Investor.bg.

Гратисният период обаче изтече и Европа се присъедини към все по-ясно чуващия се хор на институциите, които искат регулацията на криптовалутите, като опасенията са, че това е поредният балон, който може да засегне интересите на инвеститорите.

Това активизиране съвпада с периода на нестабилност за биткойна - от почти 20 хил. долара в края на 2017 година биткойнът днес се разменя за малко под 12 хил. долара. Цената му обаче е значително по-висока спрямо началото на 2017 година, когато криптовалутата се разменяше за около 1 000 долара.

Един от най-големите защитници на идеята за регулация на криптовалутите в Европа е френският финансов министър Брюно льо Мер. Той поиска правила, които да избегнат риска от спекулации или възможни финансови престъпления, свързани с биткойна. Париж вече възложи на един от бившите зам.-управители на централната банка - Жан-Пиер Ландо да направи проучване за криптовалутите и възможностите за тяхното регулиране.

Според Politico Льо Мер има подкрепата и на Европейската комисия в опитите си за регулиране на сектора.

През декември Валдис Домбровскис, комисарят по въпросите на еврото, също поиска анализи дали биткойнът не е балон, както и да бъдат прегледани регулациите на финансовата система на Европа, за да бъде изчистен рискът за инвеститорите и потребителите, свързани с ценовата волатилност.

Официалното становище на Брюксел за криптовалутите е, че институциите "много внимателно" следят за случващото се в този финансов сектор. Председателят на Европейският орган за ценни книжа и пазари Стивън Майор пък коментира преди дни в интервю за Bloomberg, че инвеститорите в биткойн трябва да бъдат готови да загубят парите си.

Очакванията са, че през пролетта ЕС ще предложи план за действие за новите технологии във финансовия сектор и в него ще има препоръки за употребата на блокчейн технологии, пише още европейското издание.

 

 

 

Последни новини
Още от Начало