Дипломатическите сблъсъци, породени от действията на Анкара

Турция действа така, че международната общност да я остави в изолация

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Турция започна операции, въздушна и сухопътна, в Сирия и отворя още една битка на дипломатическите фронтове, пише в коментар гръцкият в. "Катимерини", цитиран от Investor.bg.

Действията на Анкара в Сирия не се гледат с добро око нито от САЩ, нито от Русия, която е против удари срещу кюрдите и режима на Башар Асад.

На друг фронт Турция коментира, че не вижда причина да продължи споразумението с ЕС за ограничаване на потока на бежанците. Така проблемите пред страната се увеличават, пише още гръцкото издание.

Нито САЩ, нито Русия подкрепиха идеята на Турция за въздушни удари над Африн, но въпреки това Анкара реши да изпълни операцията "Маслинена клонка". До този момент страната стоеше зад Русия в настояването за мирни преговори за решаване на кризата в Сирия.

В последните дни Турция действа по начин, предизвикващ международната общност да я остави в изолация.

В случая със САЩ вероятно турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опасява от подкрепата на Вашингтон за кюрдите, което може да доведе до дестабилизация в Турция.

В допълнение в САЩ се води разследване срещу бивши служители в турската централна банка за нарушение на ембаргото срещу Иран.Според източници на следствието един от замесените е самият Ердоган. За турския президент това е само още един епизод в опитите на ЦРУ да го дискредитират.

Отношенията на Турция с ЕС отдавна са обтегнати. Последната капка обаче идва от коментар на френския президент Еманюел Макрон относно положението в Турция и основно - гонитбата срещу заподозрените за извършването на опита за преврат срещу Ердоган, не позволяват напредъка на преговорите за членство в ЕС.

На това Анкара отговори, че ЕС не спазва ангажиментите си по сделката за контрол на потоците от бежанци, а Турция няма да причина да я спазва. Страната не приема и подходи от сорта на "привилегировано партньорство", което да замести пълноправното членство в ЕС.

Поведението на Турция и увеличаването на военното присъствие в Егейско море също засилва напрежението.

Това напрежение на дипломатическите фронтове, без силен коз в ръка, който да му гарантира оставане на власт, може да направи турския президент все по-непредсказуем в действията и все по-опасен, завършва "Катимерини".

Последни новини
Още от Начало