Тежестта на MiFID II засяга не крупните, а малките борсови играчи

Владимир Сиркаров, В развитие, 05.01.2018

Новият европейски борсов регламент MiFID II, който влезе в сила от 3 януари, засяга всички стейкхолдъри на европейските пазари, и тези ,които под една или друга форма са ангажирани с търговията с финансови инструменти.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Владимир Сиркаров.

Рамката е изключително мащабна, като съдържа 1,7 млн. правила и норми, посочи още той.

Целта, макар и не поставяна, поне официално, на първо място от регулаторите, смята Сиркаров, е повишаване на прозрачността на борсовата търговия и непозволяването на търговията с вътрешна информация.

Анализират се premarket проучванията, самата търговия, етапът след сключването на сделката.

Отразявайки се на всички стейкходъри на Стария контитент, MiFID II ще окаже ефект, малко или много, и на глобалните играчи, коментира Сиркаров.

„Тази неминуема тежест ще се отрази повече на малките, „бутикови“ играчи, докато големите такива имат буфери, с които ще покрият допълнителните разходи. Ще има проблеми, но едва ли те ще са фатални“, добави той.

Според събеседника в предаването бързо ще се достигне до синхронизация от страна на пазарните играчи. Стъпката ще има ефект и от гледна точка на привличането на нови инвеститори, които ще бъдат по-сигурни за всяка една стъпка.

 


 

Последни новини
Още от Начало