Изграждащият се Кримски мост е уязвим от военна гледна точка

Мостът блокира достъпа на Украйна до Азовско море

Снимка: Instagram.com/ krymsky_bridge/Global Look Press Снимка: Instagram.com/ krymsky_bridge/Global Look Press

Кримският мост е уязвим от авиационна гледна точка и също така от ракети с наземно базиране на чуждестранни армии, обяви бившия заместник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, о. р. генерал-лейтенант Игор Романенко, цитиран от киевското електронно издание "Главред".

"Мостът представлява стратегическа артерия, която може да обезпечава съответстващата кримска групировка на противника и също така да способства и за икономическото развитие на анексирания полуостров Крим. Макар и от военна гледна мостът да е много уязвим за военната авиация и ракетите с наземно и морско базиране", добави още Романенко.

На 25 октомври директор Росгвардия Виктор Золотов съобщи, че ръководеното от него ведомство ще създаде ново подразделение за охраната на Керченския пролив. По-рано стана известно също така, че Росгвардия ще закупи четири противодиверсионни катера от типа 21980 "Грачонок" на стойност 4,1 млрд. руб. за военната част на Крим. Информацията дойде преди време от московското електронно издание RNS, което се позова на сайта за държавни поръчки на Русия.

Катерите ще се използват за охрана на Кримския мост. Плавателни съдове от този тип са предназначени за охраната на водни райони и са снабдени с гранатомети, картечни установки, както и с преносими зенитни ракетни комплекси "Игла-1".

Катерите се произвеждат от 2008 година и се използват сериозно от руските военноморски сили. Т. нар. Кримски мост се състои от паралелно разположено автомобилно и ЖП трасе. Неговото протежение е 19 километра.

Трасето започва от Таманския полуостров, пресича Керченския пролив, завивайки от северния нос на Ак-Бурун, и излиза на кримския бряг.

Автомобилната част ще се състои от четири ленти. Пропусквателната способност ще бъде до 40 000 автомобила на денонощие. Очаква се движението на автомобили през моста да започне през декември 2018, а ЖП частта да започне да работи през 2019 година.

Украинското външно министерство протестира срещу наложената преди време руска забрана за корабоплаване през Керченския проток, който свързва Азовско с Черно море.

Анализатори в Русия и извън страната се съмняват в икономическата логика и нуждата от съоръжението. Транспортният експерт Михаил Блинкин, цитиран от изданието Moscow Times, казва, че властите в страната са можели да увеличат броя на фериботите към Керч и по този начин да улеснят руските туристи, които са най-честите посетители на полуострова.

Тъй като на него няма тежка или минна индустрия, полуостровът не се нуждае от толкова скъпа и солидна транспортна връзка, смята още Блинкин.

За Москва и Владимир Путин обаче това е имиджов проект, който да покаже свързаността на Русия с Крим. Блокирането на достъпа до Азовско море на практика прекъсва износа на източноукраинските пристанища като Мариупол и Бердянск. През тях преминава по-голямата част от търговията на заводите и мините в Източна Украйна, включително от градовете в Днепропетровска област, Харков, Запорожието и контролираната от правителството на Украйна част от Донбас.

Металургията и добивът на въглища ще бъдат най-засегнати от блокадата, а с тях и крехката украинска икономика.

Украйна ще търси компенсации за нанесените търговски вреди пред международен съд, съобщи от своя страна заместник-министърът на инфраструктурата Юри Лавренюк, цитиран от Kyiev Post.

Украйна ще изгради защитата си на договора, подписан между Русия и Украйна на 24 декември 2003, според който двете страни се договарят да си сътрудничат в ползването на Азовско море и Керченския проток.

Според този договор Азовско море е "вътрешен воден път" и за двете страни и плавателните съдове, плаващи под техни флагове, имат правото свободно да се придвижват през тях.

Строежът се извършва от конгломерата SGM Group, управляван от близкия до Владимир Путин Аркади Ротенберг, който попада под санкциите на САЩ и ЕС срещу руснаци, подпомагащи подривните дейности в Украйна.

Текст: Николай Кръстев

Последни новини
Още от Начало