Още повече инвестиции в инфраструктура се очакват през 2018

Инвеститорите остават привлечени заради по-добрата доходност и възвръщаемост

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Инвестиционната активност в инфраструктурния сектор е изключително силна през 2017 в сравнение с 2016. За 2018 се очаква още по-силна активност и капиталови потоци, пише онлайн изданието ipe.com, цитирано от Investor.bg.

Според резултатите от скорошно проучване на изданието институционалните инвеститори остават привлечени от инфраструктурата заради по-добрата доходност и възвръщаемост.

Най-предпочитани са проектите за енергия от възобновяеми източници, големите компании за комунални услуги, които продават портфейли от активи, транспортна инфраструктура и т.н.

Нарастващото търсене на свързаност и данни ще стимулира развитието на подкрепяща инфраструктура, като например оптични мрежи и телекомуникационни кули. Това е нова възможност за инфраструктурните инвеститори.

"Налице е нарастваща нужда от нова или модернизирана транспортна инфраструктура за подпомагане на икономическия растеж", посочва се в доклада, където е включено и изследването. Редица европейски страни стартираха публично-частни проекти за разработване на нови транспортни схеми. Сред тях са Норвегия, Германия, Холандия и Испания.

Повече от половината (55%) от инфраструктурните фирми съобщават, че сега има повече конкуренция, отколкото преди 12 месеца за реализацията на проекти. Най-големите институционални инвеститори също увеличават своята дейност в областта на преките инвестиции и все по-често се конкурират с инфраструктурните фондове за активи.

"Както може да се очаква, тази засилена конкуренция доведе до високи и нарастващи оценки, което е най-големият проблем, пред който е изправен този клас активи“, посочват експертите.

 

Последни новини
Още от Начало