Под половината българи вярват в полицията, доверието все пак расте

От близо 1/3 преди две години имащите доверие на органите на реда нарастват до близо 50%

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Под половината от съгражданите ни – или по-точно 46% имат доверие в полицията.

Това сочат резултатите от проучване на „Галъп Интернешънъл“, публикувано днес (12 декември).

Все пак в нивата на доверие към органите на реда се забелязва известно подобрение. За сравнение, преди две години доверие към униформените са имали под 1/3 от българите – около 30%.

„За последните две години недоверието спадна - от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% - сега. Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или пък за конюнктурен ефект, който се дължи на усещането за стабилизация на властта“, коментират от социологическата агенция.

Най-високо доверие към органите на реда е имало, посочват от „Галъп Интернешънъл“, по времето на кабинета „Борисов 1“, или по-точно, когато поста външен министър бе заеман от Цветан Цветанов. „(Тогава)когато активността на вътрешния министър Цветан Цветанов се открои. Доверието в полицията тогава достигна кратковременна пикова стойност близка до 50% В края на 2010 обаче скандали около Цветанов разсеяха това усещане“, коментират социолозите.

„Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността на Валентин Радев – това е закономерно на този етап“, се казва още в съобщението. 

Последни новини
Още от Начало