Има ли вече биткойн милиардери

Братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос може би са спечелили над 1 млрд. долара

Камерън и Тайлър Уинкълвос. Снимка: Noah Berger/Bloomberg Камерън и Тайлър Уинкълвос. Снимка: Noah Berger/Bloomberg

Братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос, бившите бизнес партньори на основателя на мрежата Марк Зукърбърг. Двамата са следвали навремето със Зукърбърг и го бяха обвинили, че е откраднал идеята им. Впоследствие съдът присъди Марк да им плати 65 млн. долара.

Днес братята са сред най-ревностните защитници на биткойна. Според разследване на британския всекидневник Telegraph двамата са милиардери от криптовалутата.

Според медията те са инвестирали през 2013 около 11 млн. долара в биткойни, който тогава е струвал 120 долара за брой. Това би правило над 91 000 биткойна. На фона на сериозния ръст на курса в момента инвестицията би трябвало да има стойността на над 1 млрд. долара, пише Investor.bg.

Въпреки това курсът на валутата остава силно волатилен. След като в четвъртък премина границата от 11 000 долара, той падна до 9000 долара. Банкери предупреждават на този фон, че дигиталната валута остава силно рисков актив.

През последните месеци двамата братя наричаха биткойна „по-добър от златото“ и „потенциално най-добрата социална мрежа“. Те обаче може да не са обективни, защото от 2015 г. са оператори на борсата за биткойни Gemini.

Братята обаче не са единствените, които благодарение на възхода на дигиталните валути се сдобиват с неочаквано богатство. Разнообразни инвеститори, които навреме са вложили пари във валутата, вероятно се доближат до активите на братята Уинкълвос. Биткойн пионери като Джеръд Кена, Чарли Шрем или Тони Галипи, които са инвестирали при цена от под 1 долар, не разкриват колко точно биткойна държат в момента. Те евентуално биха могли да надминават богатството на близнаците.

Най-богатият човек във вселената на биткойните обаче остава безименник. Анонимият изобретател на валутата, който публикува своята идея през 2008 г. под кодовото име Сатпши Накамото, държи според анализи на така наречената блок верига - т.е. записът, в който се съхраняват всички трансакции, все още около 1,1 милиона биткойни.

Според актуалния курс те биха били оценени на 11 млрд. долара. Но никой не знае кой точно се крие зад псевдонима. Анонимният изобретател никога досега не е продавал своите дигитални пари за традиционна валута.

Но нека припомним, че след всеки хит идва времето и за срив. И тогава сменяме настроението. Ще напомним само за историите на възхода и падението на Томас Миделхоф, един най-известните и уважавани бизнесмени на Германия допреди време, който бе осъден през 2014 г. на 3 години затвор за злоупотреба със средства и укриване на доходи от данъчните. Или пък за Стив Кейс, създателят на AOL.

Последни новини
Още от Начало