Арабската лига призова САЩ да анулира решението си за Ерусалим

Становището на САЩ нямало юридическа тежест и било невалидно

Снимка: Free images Снимка: Free images

Министрите на външните работи на страните от Арабската лига призоваха САЩ да се откажат от решението си да признаят Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции, цитирани от Bulgaria ON AIR.

Решението, оповестено от президента Доналд Тръмп, е опасно нарушение на международното право, няма юридическа тежест и е невалидно, заяви Арабската лига в заключителна декларация след извънредната министерска среща в Кайро, на която бяха представени всички страни членки.

Решението лишава САЩ от ролята на спонсор и посредник на близкоизточния мирен процес, подкопава усилията за постигане на мир, задълбочава напрежението и ще разпали гняв, който заплашва да тласне региона на ръба на пропаст от насилие, хаос и кръвопролитие, заявиха министрите в 03:00 ч. тази нощ след многочасово заседание.

Те също така призоваха международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридическа сила. Те предложиха лидерите на арабските страни да се съберат на извънредна среща на върха, домакин на която да е Йордания, ротационен председател на Арабската лига.

Министрите заявиха, че ще се срещнат отново до месец, за да преценят ситуацията и да съгласуват нови стъпки. Резолюцията съдържа остра реторика, но е бедна откъм съществени действия, отбеляза Асошиейтед прес.

В нея липсват наказателни мерки, като бойкот на американски продукти или прекъсване или понижаване на нивото на връзките с Вашингтон, предаде Дарик.

Арабски дипломати заявиха неофициално, че някои страни членки искали текстът да включва наказателни мерки срещу всяка страна, която последва примера на САЩ и признае Ерусалим за израелска столица, но това според източниците било сметнато за прекалено радикално от умерените арабски страни и в крайна сметка отпаднало.

Последни новини
Още от Начало