Ще бъдат ли нарушени правилата за дефицита в еврозоната през 2018

ЕК предупреждава за шест държави, изложени на риск от неспазване на правилата

Публичен дълг към БВП (%) на Гърция (бялата линия) и Италия (жълтата линия). Източник: Blooomberg Terminal Публичен дълг към БВП (%) на Гърция (бялата линия) и Италия (жълтата линия). Източник: Blooomberg Terminal

Шест държави от еврозоната са изложени на риск от нарушаване на правилата за бюджетните дефицити, предупреди Европейската комисия (ЕК).

Ведомството е анализирало проектобюджетите на всички страни членки, с изключение на Гърция, където действа спасителна програма, за да провери дали се спазват заложените правила за бюджета и публичния дълг, предаде Investor.bg

Държавите, които напълно и в голямата си част спазват правилата, известни като Пакта за стабилност и растеж, са Германия, Литва, Латвия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, Ирландия, Кипър, Малта и Словакия.

От друга страна, в Белгия, Италия, Австрия, Португалия, Франция и Словения плановете за бюджета крият рискове през 2018 г. тези правила да не бъдат спазени. 

Бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% от БВП, а публичният дълг – под 60% от БВП. Освен това националните правителства трябва да полагат усилия всяка година да понижават дълга, за да го свият под 60 на сто от БВП.

Според комисията Франция, Белгия и Италия не понижават дълга с необходимия темп. От Брюксел посочват Италия като повод за притеснения, тъй като нейният публичен дълг е вторият по-големина след този на Гърция на ниво 130% от БВП.

Франция, която нарушава правилата за бюджетния дефицит в продължение на 10 години, може и да успее да го свие под 3% тази година, но през 2018 може отново да наруши критериите, ако не свие достатъчно структурния дефицит, се казва в анализа на комисията.

Последни новини
Още от Начало