Държавите от петролната сделка не планират засилване на ограниченията за добив

Засилват се обаче гласовете споразумението да бъде продължено и след края на март 2018

Петролна рафинерия в Пуерто Кабейо, Венецуела. (24.08.2015) Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg Петролна рафинерия в Пуерто Кабейо, Венецуела. (24.08.2015) Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Държавите от ОПЕК и останалите крупни страни производителки на „черно злато“ извън петролния картел, подписали се под споразумението за съкращаване на добивите, не обсъждат допълнително засилване на ограниченията.

Причината – стабилното представяне на петрола на световните пазари.

Това се разбра от интервю на министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухейл ал Мазруи пред агенция Bloomberg.

„Текущите цени на петрола са логични и отчитат динамиките на търсенето и предлагането към настоящия момент. Световното търсене през тази година е стабилно и превиши всички очаквания. Разчитаме, че то ще продължи да расте и през следващата година“, коментира той.

От друга страна ал Мазруи посочи нуждата сделката да бъде удължена времево след края на първото тримесечие на 2018.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца. 

Последни новини
Още от Начало