Увеличение на гарантирания минимален доход ще изисква 80 млн. лева

МТСП ще предложи повишение на гарантирания минимален доход от 65 на 75 лева

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Размерът на гарантирания минимален доход може да бъде увеличен от 65 на 75 лева. Това коментира пред журналисти социалният министър Бисер Петков, посочвайки, че Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще предложи подобна стъпка. 

Министърът обясни, че все още не може да се прецени колко души ще засегне тази промяна, но, доколкото с гарантирания минимален доход са обвързани социалните помощи по закона за социалното подпомагане и закона за интеграция на хората с увреждания, кръгът на хората, които ще получат увеличение, е доста голям. За мярката са необходими около 80 млн. лева, предаде Investor.bg. 

По думите на Петков в рамките на бюджетната процедура се обсъжда с Министерството на финансите да се увеличи разходната база на министерството и да се използват вътрешните му резерви, за да се финансират предлаганите нови мерки.

Министърът припомни, че от МТСП предлагат и подоходният критерий за семейните помощи за деца да бъде завишен на 450 лв. Сега той е 400 лв. Идеята е да не се допуска отпадане на работещи семейства с по-ниски възнаграждения от обхвата на семейните помощи за деца.

В рамките на Международния ден на възрастните хора (1 октомври) Петков определи като своеобразен подарък за пенсионерите в днешния ден втората стъпка от увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 200 лв., което ще повиши доходите на над 820 хил.пенсионери.

Той коментира, че това увеличение вероятно не е достатъчно, но ще помогне на пенсионерите, които са в риск от бедност, и е значителна стъпка в нарастването на доходите им - с 40 лв., а за някои от видовете пенсии, като инвалидните, с повече от 50 лв. сумарно двете стъпки.

От 1 юли догодина увеличението на пенсиите ще е с 3,8 на сто, каза още министърът. Той съобщи, че в следващия бюджет на МТСП ще бъдат осигурени средства за държавно финансиране на услугите "социален", "личен" асистент и "домашен помощник".

Последни новини
Още от Начало