Ангелкова: Повишихме събираемостта от наемите на плажове с 50%

Тя припомни, че ведомството е извършило над 380 проверки това лято

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Увеличихме приходите от концесии на морски плажове на почти 19-20 млн. лв., като през миналата година те бяха 13-14 млн. С 50% повишихме събираемостта от наемите от плажове и положителното е, че намаляват нарушенията на техните стопани. Това казаминистърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Седмицата на Дарик радио”, съобщават от пресцентъра на министерството.

Тя припомни, че ведомството е извършило над 380 проверки това лято, а през септември бяха финалните инспекции. При констатирани нарушения проверяващите издават предписания с посочен срок за отстраняване и ако това не бъде изпълнено, се плаща неустойка или глоба в зависимост от договора с министерството. При системно нарушение концесионната комисия може да предложи да се прекрати договорът, категоричен бе министърът.

Николина Ангелкова увери, че с предложените още миналата година промени в ЗУЧК, публикувани за ново обществено обсъждане, морските плажове ще се разделят на четири категории в зависимост от мястото и функциите им. След обособяването в групи ще имаме различни методики за определяне на минималното концесионно възнаграждение и така по различен начин ще се определят цените за чадъри и шезлонги. Очаквам най-късно до началото на 2018-а да се приемат тези промени и България да има за следващия сезон 4 групи плажове с регламентиран достъп и транспорт до тях, каза тя.

Министърът подчерта, че казусът за съдбата на „Слънчев бряг” АД не е еднозначен и е сложен. Курортът е със смесена собственост - 75 на сто на държавата и 25% на частни миноритарни акционери.

Финализираме финансово-правния анализ какво ще струва на държавата, ако се прехвърлят акциите на дружеството към общината. Трябва да се изплатят акциите на миноритарните собственици, а те не са съгласни и решението няма да бъде взето само от мен. То ще зависи от това колко ще ни струва промяната и дали общината ще е по-добър стопанин, посочи Ангелкова.

Последни новини
Още от Начало