Всеки може да бъде хакнат - Lloyds

92% от топ-компаниите очакват, че ще бъдат атакувани, но само малък брой се застраховат

Инга Бийл, изпълнителен директор на Lloyd’s

Кредитната компания Equifax обяви вчера, 19.09., че ръководството е знаело за по-ранен пробив в своите мрежи. Това стана след като Bloomberg съобщи за криминално разследване срещу компанията. Кредитната агенция е най-старата от "големите три" и разполага с поверителна информация за над 800 милиона граждани и 88 милиона бизнеса от цял свят.

Изправената пред риск от всевъзможни съдебни искове компания е застрахована срещу кибер-атаки, но покритието (между 100 и 150 милиона долара според Bloomberg) е нищожно в сравнение с вероятните финансови загуби след разкритията за двата пробива. Какъв тогава е смисълът от такъв вид застраховане на бизнеса?

"Всички се учим. Застраховането има многовековна история, а категорията кибер-риск съществува едва от двадесет години, което не е много време за изграждане на опит в продаването или купуването на такъв продукт. Случаят с Equifax е уникален заради огромния брой засегнати потребители."

Дори компанията да разполага с най-добрите технологии, често пъти служителите представляват най-голямата уязвимост, коментира шефът на лондонската застрахователна компания.

"Мнозина предпочитат да се осланят само на механизми за превенция на кибер-рискове, чрез системи като Firewall например. Много от пробивите в сигурността обаче стават заради човешка грешка."

Освен рисковете за компанията, друг фактор, определящ интереса към кибер-застраховането е фактът, че много държави прокарват закони, очертаващи корпоративната отговорност в случай на мрежова атака.

"Догодина в ЕС се очаква да влязат в сила нови закони за съхранение на потребителски данни, които предвиждат солени глоби за компаниите, които не предприемат достатъчни мерки за защита на клиентските данни или не уведомяват клиентите си в случай на пробив в системата."

Последни новини
Още от Начало