САЩ и Южна Корея ще засилят натиска върху Пхенян

Президентите на Южна Корея и на САЩ се споразумяха да наложат по-строги санкции на Северна Корея

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

САЩ и Южна Корея се договориха да упражнят по-силен натиск чрез санкции върху Южна Корея заради нейните ракетни и ядрени опити, съобщи Investor.bg. 

В телефонен разговор днес "президентите на Южна Корея и на САЩ Мун Дже-ин и Доналд Тръмп се споразумяха да засилят сътрудничеството и да наложат по-строги и ефективни санкции на Северна Корея, така че тя да разбере, че провокативните действия водят до по-нататъшна политическа изолация и икономически натиск", заяви президентският говорител Пак Су-хюн на пресконференция в Сеул, предава БТА. 

Напрежението между САЩ, Япония, Южна Корея и КНДР отново ескалира, след като в ранните часове в петък Северна Корея изстреля ракета от покрайнините на столицата Пхенян. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун осъществи на 15 септември поредното изстрелване на балистична ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо по посока Тихия океан и падна на около 2000 км в източна посока. Жителите на североизточна Япония бяха призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия, както и да съобщят в полицията за евентуално падане на отломки от ракетата. 

Това бе шестият и най-мощен ядрен опит, при който Пхенян изстрелва ракети над японска територия. 

Според Пентагона става дума за изпитание на ракета със среден обсег. То бе проведено дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с нови санкции спрямо Пхенян.

Последни новини
Още от Начало