Какво значение има Каталуния за Испания

Над половината от новите инвестиции в стартъпи през 2016 се случват именно в Каталуния

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Испания ще загуби много, ако каталунските сепаратисти успешно изпълнят плана си за отделяне, пише в коментар Politico, цитиран от Investor.bg.

Каталуния формира само около 6% от територията на страната и 16% от населението ѝ, или 7,45 млн. души.

В същото време обаче тя допринася с една пета за икономическото производство, а това възлиза на 215,6 млрд. евро от общото. Регионът отговаря и за една четвърт от износа, като сумата достига 65,2 млрд. евро.

Забележителното е и, че над половината от новите инвестиции в стартъпи през 2016 се случват именно в Каталуния, а сумата достига 371 млн. евро.

Освен всичко друго от региона са и почти една трета от испанските медалисти от Олимпиадата в Рио, както и 6-ма от футболистите в националния отбор в Евро 2016.

Регионът привлича и множество туристи, като близо 18 млн. души са го посетили през 2016.

Поддръжниците на независимостта ще се съберат в понеделник в Барселона, за да отпразнуват Националния ден на Каталуния. Той се случва малко преди референдума на 1 октомври за независимост, свикан от местното правителство в противоречие с Мадрид и Конституционния съд.

Правителството на испанския министър-председател Мариано Рахой обеща да направи всичко по силите си, за да спре вота да се случи.

Макар че повечето каталунци не смятат, че независимостта е перфектният вариант за бъдещето, нежеланието на Мадрид да проведе преговори все пак може да доведе до победа на сепаратистите на референдума.

 

Последни новини
Още от Начало