Над 200 хил. тона грозде ще бъдат преработени на вино, очакват от земеделското ведомство

До 2024 за винопроизводството ще бъдат отделени €26 млн. годишно, заяви земеделският министър Румен Порожанов

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Очаква се преработеното грозде за вино през тази година да бъде над 200 хиляди тона. Това заяви. Това се разбра от изказване на земеделския министър Румен Порожанов, съобщават от пресотдела на оглавяваното от него ведомство.

По думите на Порожанов тазгодишната реколта е с отлично качество, което е „предпоставка за добри вина“. Положителна тенденция е и увеличаването на относителния дял на виното с по-висока експортна цена, посочи още той.

„Лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260, като постепенно нарастват. В България има над 660 000 дка лоза, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми“, коментира още земеделският министър.

Съгласно изказването на главата на агроведомството интересът към производството на вино в България расте, а основни външни пазари за българското вино са страни като Русия, Китай, Великобритания и др.

В подкрепа на сектора се очакват около €26 млн. евро годишно до 2024, което щяло да даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя, посочи още Порожанов. 

Последни новини
Още от Начало