Вторият Лувър и трансформацията на Абу Даби

ОАЕ изграждат световен туристически исполин


Във видеото: Интервю с Мухамед Калифа Ал-Мубарак, председател на дирекцията за туризъм и култура на Абу Даби

Обявена бе датата на откриване на Лувър Абу Даби - 11 ноември 2017 г., предаде Bloomberg.

Намиращият се на остров Саадият музей е гвоздеят в програмата на Обединените арабски емирства. Целта е трансформация на икономиката на нефтеното шейхство чрез превръщането на светски адаптиращата се предимно-мюсюлманска държава в културна и туристическа Мека.

"Целта ни до 2020 е по 8 и половина милиона посетители на година да идват в Абу Даби – говоря за туристи, които ще отсядат в хотели." 

Откупуване на името на най-известния музей в света струва на Обединените арабски емирства 525 милиона долара. Още около 750 милиона струват услугите на френските арт експерти, които ще обгрижват над 700 наети произведения на повечето от най-именитите живописци в историята. По информация от сайта на музея, колекцията се фокусира върху теми, обединяващи цялото човечество от Древността до наши дни.

Музейният комплекс, проектирана от наградения с "Прицкер" френски архитект Жан Нувел, струва 108 милиона, като строителството му е забавено с 5 години поради изключителната сложност на централната конструкция. Огромен, неплътен геометричен купол, тежащ колкото айфеловата кула, формира 7850 преплетени звездни форми. Те създават усещане за "дъжд от слънчева светлина", което е постигнато не с движещи се части, а използвайки единствено сложно пречупване на бавно променящия се ъгъл на греене на слънцето.

Последни новини
Още от Начало