Разнообразни правомощия на централните банки

Коментар на Енда Къран, Bloomberg News

По-късно тази седмица ще се проведе ежегодната среща на водещите световни икономисти и централни банкери в град Джаксън Хол, Уайоминг. Глобалната инфлация ще бъде една от основните теми в дневния ред.

"Протича дебатът защо централните банки са толкова концентрирани върху инфлацията. Но, всъщност, в Азия правомощията или по-скоро законодателните приоритети, поставени от правителствената власт към централните банки са много по-всеобхватни единствено и само от съблюдаването на ценовата стабилност."

"Но в Азия, особено при развиващите се пазари, има усещането за някаква степен на уязвимост. Особено ако се замислим колко волатилни са валутите и капиталовите потоци в тази част на света."

Затова и според Къран правомощията на централните са толкова важни.

"Те включват възможност да се наблюдават стабилността на валутните курсове, на банковата система, което зависи от капиталовите потоци. Ако видим волатилност в резултат от действията на Фед по отношение на баланса, на хартия повечето азиатски централни банки имат вече пълномощията и инструментите да реагират по удобен за тях начин."

 

 

 

Последни новини
Още от Акценти