Не се очакват особени промени след предоговарянето на NAFTA

Коментар на Жерардо Отеро, професор по международни науки в Университет Саймън Фрейзър

Във видеото: Жерардо Отеро, професор по международни науки в Университет Саймън Фрейзър, коментира своите прогнози за предстоящите преговори на NAFTA.

"Според мен няма да настъпи особена промяна, вземайки предвид документа, който беше изпратен от търговския представител преди няколко седмици. Много от точките няма да бъдат в съответствие със Световната търговска организация или Международната организация на труда. Има някои точки, които изглежда ще изискват някои значителни промени като, например, премахване на глава 19 относно разрешаването на спорове", коментира професорът.

Относно изказванията на президента Тръмп за митата, проф. Отеро допълни: 
"Не мисля, че идеята за митата ще стигне далеч. Защото, в крайна сметка, това няма да бъде в полза на потребителите. Също мисля, че бизнес обществото в Съединените щати ще се противопостави, тъй като веригите на стойността са толкова взаимно интегрирани между трите страни. Всичко, което се направи с цел ограничаване на търговията, би било проблем. И също това не е езикът, съдържащ се в първоначалния вариант на документа".

 

Последни новини
Още от Начало