Санкциите на ООН ще склонят Пхенян да преговаря - Пекин

Не е изключена превантивна война - ген. Макмастър

Външният министър на Южна Корея, Канг Кюнгуа, в средата, обкръжена от други външни министри на страните от АСЕАН, на форум в Манила, 6.08.2017 Външният министър на Южна Корея, Канг Кюнгуа, в средата, обкръжена от други външни министри на страните от АСЕАН, на форум в Манила, 6.08.2017

Северна Корея огласи днес своето осъждане на наложените от съвета за сигурност на ООН икономически санкции, заричайки се, че „САЩ ще си платят скъпо за престъплението срещу страната и гражданите“, предаде Bloomberg, цитирайки централната новинарска агенция на страната.

Предисторията: Миналата седмица между лидерите на най-големите икономики имаше напрежение, породено от вербалната офанзива на Тръмп в Twitter за бездействието на Китай след втория севернокорейски тест на потенциално междуконтинентална ракета. Стана ясно, че Вашингтон е предприел стъпки, с които САЩ биха могли да започнат търговска война.

Напрежението спадна след среща на СС на ООН в събота, 5 август. На следващия ден бяха обявени мерките, които се очаква да ограничат севернокорейския износ на въглища, желязо, олово и морски дарове. Мярката ще предотврати приходи за около един милиард долара годишно. Външният министър на Китай заяви, че това има за цел да мотивира Пхенян да избере диалога пред действията.

Bloomberg цитира в статии от вчера и днес академични, стратегически и финансови експерти, които са уверени, че санкциите няма да повлияят съществено на способността на страната да развива ядрената си програма, която е най-важният крепител на режима на династията Ким.

Държавната медия на С.Корея потвърди днес позицията, че водачеството на страната няма да преговаря докато САЩ не прекратят агресивните си мерки срещу тях. В съобщение пред журналисти на международния форум в Манила, говорител на С.Корея нарече доктрината на Тръмп за „Америка на първо място“ опасна и заяви, че ядрената програма на страната е необходима за да бъде предотвратена американска инвазия, подобна на онези в Афганистан, Ирак и Либия.

Последни новини
Още от Начало