Катар бори блокадата с оплакване до СТО

13-те настоявания на саудитското сдружение са отново на масата

Дипломатическата зона на Доха, на брега на западния залив. Снимка: Архив Дипломатическата зона на Доха, на брега на западния залив. Снимка: Архив

Катар подаде днес официално оплакване към световната търговска организация, относно ембаргото, наложено ѝ от четиристранното сдружение, водено от Саудитска Арабия, предаде Bloomberg.

Наскоро бяха изнесени първите икономически данни, показващи влошаване на положението в Катар през месец юни. В същия ден саудитското сдружение обяви, че подновява призива си за приемане на 13 искания, за да се започнат след това преговори за преодоляване на кризата в персийския залив. 

Ситуацията придоби сегашния си вид на 5 юни, когато Саудитска Арабия обвини Катар, че спонсорира екстремистски групировки в региона и заедно с ОАЕ, Египет и Бахрейн наложи пристанищна и дипломатическа блокада на страната. 

Всяка от страните вплетени в кризата е съюзник на САЩ по отношение на борбата срещу тероризма. Саудитска Арабия е сред най-големите вносители на американски оръжейни системи, а Катар е седалище на регионалния щаб на американските въоръжени сили. В страната е и военното летище, позволяващо на пентагона да действа срещу ИДИЛ, предава Bloomberg.

Последни новини
Още от Начало