Какво да следим в приходните отчети на японските банки?

Коментар на Дейвид Маршал, старши банков анализатор за Азиатско-тихоокеанския регион в CreditSights

Според Дейвид Маршал въпреки свиването на банковите приходи, причинено най-вече от липсата на печалби и ниските, падащи лихви в Япония може да очакваме край на този отрицателен процес. "Има индикации за последователно подобрение. С други думи, лихвените проценти на кредитите не падат толкова бързо, както преди", отбелязва Маршал. 

Относно фондовите пазари Маршал коментира, че те са отбелязали добри печалби чрез своите портфейли от облигации. Необходимо е, обаче, да се следят техните отчети, особено предвид залязващата ера на ниски лихви.

По отношение на регионалните банки Дейвид Маршал отчита, че те "наистина бяха под доста голям натиск по отношение на рентабилността, и затова направиха някои доста рискови действия, като свръхинвестиране в чужбина, в облигации, отивайки по-далеч в кривата на доходността, отколкото мегабанките, рискувайки с лихвения процент."

"Японската централна банка е доста притеснена от това. Регулаторите се фокусират върху този въпрос, и затягат правилата, за да се ограничат рисковете, които банките могат да поемат. В среда на рязко растящи лихви, мегабанките със сигурност ще бъдат засегнати, а регионалните банки още повече. Някои от тях смятам, че няма да оцелеят."

 

Последни новини
Още от Акценти