Предсрочни избори в Италия не се очакват през 2017

Италианският президент очаква следващи избори между февруари и началото на пролетта 2018

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че не се очакват предсрочни избори в Италия през тази година. Той призова за приемането на нов изборен закон преди провеждането на изборите, които според него ще се състоят между февруари и началото на пролетта, предаде Bloomberg. 

„Мандатът на италианския парламент изтича през февруари следващата година, така че възможната дата за провеждане на нови избори е между февруари и началото на пролетта“, коментира Матарела пред Bloomberg TV Canada.

Потенциалната дата за провеждане на изборите е източник на голямо политическо напрежение. Докато Матео Ренци настоява както за предсрочни избори и промени в закона, то пазарите отстъпиха от възможността за подобно събитие.

След като беше обявена сделката, постигната между основните политически партии на Италия, по новия изборен закон, италианските 10-годишни държавни облигации поеха във възходяща посока заради сигналите, че споразумението може да се провали. Това подкрепи шансовете за провеждане на парламентарни избори през 2018.

Матарела определи още решението на италианското правителство да инжектира 17 млрд. евро за спасяване на  Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza като далновиден ход.

Мерките са в съответствие с правила на ЕС и няма да донесат големи загуби за Италия, коментира италианският президент. Правителството все още в процес на преговори с европейските регулатори за спасяването на  най-старата банка в света Monte Paschi чрез т.нар. „предпазна рекапиталиция".  

Последни новини
Още от Начало