България, Естония и Австрия приеха програма за приоритетите на ЕС

България ще използва възможностите на Председателството на Съвета на ЕС, за да подкрепи страните от Балканите

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

България, Естония и Австрия официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз (ЕС) през следващите 18 месеца. Това стана по време на тристранна среща в Брюксел между българския премиер Бойко Борисов, естонския му колега Юрий Ратас и австрийския министър-председател Кристиан Керн, съобщават от правителствената пресслужба.

Акцент в програмата се поставя върху сигурността и укрепването на външните граници на ЕС, икономическия растеж и конкурентоспособността и стабилизирането на съседните на Съюза региони.

България ще поеме Председателството на Съвета на ЕС на 1 януари 2018. Три са основните акценти в неговата програма. Първият е свързан с гарантирането на сигурността на всеки гражданин на ЕС, превенция на радикализацията и насилствения екстремизъм, овладяване на миграцията, предаде Investor.bg. 

България ще използва и възможностите на Председателството, за да подкрепи страните от Балканите, тръгнали по пътя на евроатлантическата интеграция, подчерта премиерът Борисов.

Вторият приоритет е повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика. Фокус е поставен върху задълбочаването на икономическия и паричен съюз, единния пазар и подкрепата на предприемачеството, особено на малките и средните предприятия и стартиращите фирми, за постигане на икономически растеж и създаване на работни места.

Акценти ще бъдат също постигането на ефективен Енергиен съюз, както и провеждането на политика за климата, която да осигури постигането на целите по Споразумението от Париж.

Кохезионната политика и инвестициите в растеж и заетост са третият основен приоритет на Българското председателство. Кохезията е основен инструмент за постигане на икономическо и социално сближаване между държавите членки и е от изключителна важност да се ускори същинският дебат за нейното бъдеще и приоритети след 2020.

Последни новини
Още от Начало