Над 90% от българите вземат касова бележка при плащане

Делът на потребителите в България по този показател е най-висок спрямо 10 държави от ЦИЕ

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

94% от потребителите в България вземат касови бележки при всяко плащане, с което е отчетен най-висок дял в сравнение с девет страни от Централна и Източна Европа. Това показва най-новото проучване на Mastercard за информираността и отношението на обществото към сивата икономика, проведено в десет държави, съобщиха от международния картов оператор

Средният показател за региона е 86%, като в Чехия е най-нисък – 71%, съобщи Investor.bg. 

Изследването, направено от IPSOS в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Румъния, показва, че 80% от потребителите са склонни по-често да извършват плащанията си електронно, след като разберат, че промяната в тяхното собствено поведение при пазаруване може да помогне в борбата със сивата икономика.

Това се отнася за 60% от словенците и за 85% от румънците, при 76% средно за Източна Европа.

Близо 80% от източноевропейските потребители, участвали в проучване на Mastercard, се отнасят негативно към сивата икономика и биха насърчили правителствата си да се борят срещу нея.

Мнозинството (69%) разбира, че сивата икономика води до намаляване на средствата, предназначени за обществени услуги като образование, здравеопазване и пътна инфраструктура.

С 1 процентен пункт са повече тези, които осъзнават, че прикриването на доходи от данъчните инспекции има негативно въздействие върху растежа на икономиката и води до нелоялна конкуренция.

Над 80% от потребителите биха призовали правителствата си да предприемат действия за борба със сивата икономика (вариращи от 72% в Полша до 92% в България и 93% в Босна и Херцеговина).

Въпреки това проучването на Mastercard сочи, че много от тях не осъзнават, че собствените им навици при пазаруване могат да доведат до положителна промяна.

Почти половината от запитаните (45%) вземат касови бележки само когато знаят, че може да им потрябват. Освен това, те не са запознати с това, че електронните плащания могат значително да помогнат в борбата със сивата икономика.

Така например само 37% от запитаните идентифицират разплащането с карта, вместо с пари в брой, за един от начините за борба със сивата икономика. В Унгария едва 13% са отговорили по този начин, което е едно от най-ниските нива на информираност в Източна Европа.

Повече може да прочетете в материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Начало