ЕП одобри въвеждането на по-нисък ДДС за електронни книги

В момента страните членки на общността могат да прилагат по-нисък ДДС само за печатни издания

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) одобри предложение за промяна в законодателството за ДДС, с което електронните книги и други дигитални издания се очаква да поевтинеят, след като съобщават от пресслужбата на Групата на ЕНП. 

Съгласно директива на Европейския съюз (ЕС) в момента страните членки на общността могат да въведат по-нисък ДДС за печатни издания, но за дигиталните издания важи пълния размер на ставката за съответната страна, освен ако не става дума за електронни книги на физически носител, например компактдиск, предаде Investor.bg

Според евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел досегашната несправедливост хартиените и електронните издания да се облагат с различна ставка вече е премахната.

„Днес в ЕП гласувахме за намаляване на данъчната ставка за електронните вестници, списания и книги. Така държавите членки ще могат да изравнят ставките си за изданията, независимо дали са на хартия, или са електронни“, коментира Майдел.

Припомняме, че само преди три месеца Съдът на ЕС се обяви против прилагането на по-ниски ставки по ДДС за електронни книги и други издания в електронен формат. 

До решението се стигна, след като Конституционният съд на Полша оспори „честността“ на данъчните правила.

На ЕП трябва да бъде разрешена "широка свобода на действие" при одобряването на данъчните мерки. Заради "непрекъснатото развитие" на електронните услуги е необходимо да се прилагат "ясни, прости и единни правила", за да се избегне объркване, подчерта през март Съдът на ЕС.

Като мотив се посочва и че прилагането на по-ниски ставки по ДДС при електронните книги ще се отрази върху режима на облагане при електронната търговия като цяло.

Според съда това ще засегне продажбите в страните членки. Прилагането на по-ниска ставка ще компрометира цялата кохерентност, заложена в директивите, а именно – изключването на всички електронни услуги от възможността да се облагат с по-ниска ставка по ДДС, посочва се още в съдебното решение.

Последни новини
Още от Начало