Избиването на магарета в Африка става все по-тревожен проблем

Причината - растящото търсене в Китай, където кожите се използват за производство на желатин с антистареещи свойства

Фермери използват магарета за пренос на товари в Етиопия. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Фермери използват магарета за пренос на товари в Етиопия. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Когато бедната западноафриканска нация на Нигер наложи забрана за износ на магарета миналата година, дейността на малка общност от търговци на едро, точно на границата с Нигерия, бе опустошена.

"Преди забраната тук имаше хиляди магарета", каза Мохамед Сани, 45-годишен търговец в нигерийския град Джибия, избърсвайки потта от челото си."Сега ги погледнете – няма повече от 50“, добави той.

Магаретата се избиват с тревожно темпо, за да захранят световната търговия с магарешки кожи. Всичко това е породено от растящото търсене в Китай, където кожите се използват за производство на желатин, който се смята, че има антистареещи и подобряващи либидото свойства.

Желатинът, известен в Китай като „e'jiao“, е толкова популярен сред потребителите от средната класа, че един китайски производител създаде борса за магарета с цел компаниите да намерят достатъчно кожи и да запазят заводите си работещи.

Заради голямата популация на магаретата и близките търговски отношения с Китай, Африка е ключова цел за купувачите.

Годишните световни продажби на варения желатин могат да бъдат оценени на 2,6 милиарда долара, на базата на продажната цена за 2014 на килограм в Китай, според благотворителната организация "The Donkey Sanctuary", базирана в Обединеното кралство.

"Търговията с кожи наистина просто се появи от нищото, а това е най-голямата и бърза криза, която сме виждали", каза Алекс Майърс, програмен мениджър в "The Donkey Sanctuary".

„Хората от бедните общности вече не могат да си купят нови магарета, ако техните са били откраднати или убити, защото цените са твърде високи“, добави още Майърс.

Забрана за износ

Подобно на бракониерството на африкански носорози и слонове и обезлесяването, причинено от незаконната търговия с дървен материал от палисандрово дърво, избиването на магарета е непредвидено последствие от нарастващите китайски доходи и разширяващата се средна класа.

Докато магаретата в световен мащаб са около 44 милиона, понастоящем се смята, че търсенето е най-малко 4 милиона на година, съобщи „The Sanctuary of Donkey“ в доклад тази година.

Магаретата са от съществено значение за десетките милиона фермери в най-сухите райони на Африка, често и най-бедните, а търговията с кожа заплашва да преобърне икономиките в селските райони, които разчитат до голяма степен на животните, за да транспортират всичко - от реколта до фураж.

"В Кения нетната икономическа стойност на работещо магаре е $2300 годишно. Ако го продадете за клане, вие получавате само част от тази сума: доход за един месец ", каза Майърс. „Магарето струва много повече, когато е живо, отколкото мъртво“, обясни програмният мениджър на „The Sanctuary of Donkey“.

Ето защо Нигер спря износа на тези животни и напълно забрани клането им, след като установи, че износът на магарета през първите девет месеца на 2016 почти се е утроил в сравнение с цялата 2015. В съседна Буркина Фасо удвояването на цената на едно магаре и клането на 45 000 магарета от общо 1,5 милиона подтикна правителството през август миналата година да наложи забрана за износ.

Мали, Сенегал и Гамбия последваха примера. Зимбабве, където магаретата са по-рядко срещани, отхвърли искане за изграждане на магарешка кланица, докато Етиопия затвори единствената си функционираща магарешка кланица, след като жителите се оплакаха от замърсяването.

Но мащабното клане продължава в много африкански страни, включително в Танзания, Гана и Кения, а рекламите за онлайн продажба на магарешки кожи са особено лесни за намиране в Нигерия.

Магарето трудно се отглежда с комерсиални цели. "Те никога не са били добри репродуктивни видове", каза Майърс. „Не там се крие стойността им“, допълни той.

В Нигерия някои търговци се захващат с контрабанда на животните от Нигер. Търговец, превърнал се в контрабандист, сподели, че наскоро бил хванат с пет магарета, докато се опитвал да се промъкне в Нигерия. Граничните служители от Нигер хванали животните и му наложили глоба от $650, но той заяви, че планира да продължи да се занимава с това, защото "това е единственият бизнес, който познава".

"Преди забраната аз внасях камион, пълнен с магарета от Нигер, почти всяка седмица, и ги продавах по $44 за магаре", казва търговецът, чието пълно име остава неизвестно поради страх да не бъде уловен. "Сега цената нарасна до $150 и повече.", обясни той.  

Последни новини
Още от Новини