Бизнесът с крещяща нужда от IT кадри в сферата на сигурността

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Бизнес старт, 16.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Австралия, която е една от първите държави със стратегия за киберсигурност, не е претърпяла почти нито една успешна кибератака срещу собствената си инфраструктура, защото се залага на обучение и превенция на служителите, използващи IT ресурс. Докато тук, в ЕС и в частност България, това не се прави методично.

Това заяви в предаването „Бизнес старт“ с водещ Велко Каменов експертът по киберсигурност Спас Иванов.

„Има някакви епизодични прояви, приета е една много хубава стратегия. Въпросът е какво следва от нея. В момента бизнесът има плашеща нужда от IT кадри в сферата на сигурността. Тя е много голяма, няма друг сектор, където тя да е по-остра“, добави той.

„Ситуацията (след безпрецедентната в световен мащаб хакерска атака чрез вируса WannaCry – бел.ред.) е овладяна дотолкова, доколкото вече е ясна причината и начините на противодействие. Всеки, който желае да противодейства на въпросната заплаха, може да го направи, при това с абсолютно безплатни инструменти“, каза гостът в студиото.

„Въпросът обаче е по-обхватен. Превенцията като цяло малко ни се губи, тъй като инструментите, с които бе постигната въпросната атака, са изтекли от американското разузнаване. Хора, въоръжени с тези инструменти, могат да закачат към тях каквото си поискат. По-скоро там трябва да бъде насочено вниманието – какво следва оттук нататък“, посочва експертът.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Начало