Аспектите на американската политика в Близкия Изток

Кузман Илиев, Светът е бизнес, 10.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Неслучайно предстоящите визити на Доналд Тръмп ще бъдат в центровете на трите основни монотеистични религии – Ватикана, Израел и Саудитска Арабия. Още когато американският президент издаде указа си, забраняващ достъпа на граждани на редица мюсюлмански държави в САЩ, в него не бе включена Саудитска Арабия. А не бива да забравяме, че голяма част от атентаторите на 11 спетември 2001 бяха именно саудитци.

Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„В последно време се наблюдава една сговорчивост между Саудитска Арабия и Израел. В Близкия Изток има една голяма разделителна линия. От една страна е сунитският център, концентриран в Рияд, противопоставящ се на шиитския Иран. Големият враг и на Израел, и на Саудитска Арабия е Иран. Тръмп отива там, а се знае какво говори той открай време за Иран“, допълни той.

„Иран в момента е един от основните играчи в опитите за помиряване на враждуващите страни в Сирия. С тези зони за сигурност, за които се договарят Иран, Русия и Турция, Техеран, който е партньор на Асад, се опитва да участва много дейно в тези процеси. Това обаче не влиза в плановете на Израел и Саудитска Арабия. А също и в тези на Съединените щати“, обобщи Илиев.

Обстоен анализ на динамиките в региона в светлината на американската външнополитическа доктрина вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Начало