Иновациите – инвестиция в бъдещето

Евгени Косев, Хоризонт 2020, Бизнес старт, 09.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

"Хоризонт 2020“ освен че е инструмент, финансиращ малкия бизнес, е много по-голямо нещо. Бюджетът на този инструмент е около €3 млрд., а този на цялата програма е над €70 млрд. Тенденцията да се инвестира в научни изследвания и иновации е доста сериозна. Бюджетът нараства прогресивно от €55 млрд. на €70 млрд., като сега се говори, че следващата рамкова програма ще бъде около €100 млрд.

Така описа програмата, насочена към насърчаване на иновациите в научната сфера и малкия и среден бизнес „Хоризонт 2020“ Евгени Косев, който е експерт в проекта. Косев гостува в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Докато в предната рамкова програма ЕК основно финансираше изследванията, извършвани в научни звена като университети, то сега 20% от средствата да отидат в малките и средни предприятия, които всъщност движат икономиката на Европа. По този начин ще може да бъдем по-конкурентоспособни на глобалния пазар“, каза още гостът в студиото.

„За да бъде програмата успешна, тя трябва да бъде стратегия. Трябва да се подходи сериозно, изискват се усилия за спечелване на гранта. Конкуренцията е много сериозна, тъй като финансирането е централизирано в Брюксел, съответно кандидатстват всички европейски държави, както и други, асоциирани към програмата“, допълни Косев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Начало