ГЕРБ ще внесе първо законопроект за мажоритарна избирателна система

В началото на следващата седмица ще бъде внесен първият законопроект в 44-то Народно събрание

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Законопроектът за мажоритарната система ще бъде първият законопроект, който ще бъде внесен в началото на следващата седмица в 44-то Народно събрание. Това заяви пред журналисти в Златоград председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент още в края на 43-я парламент, както и обещанията по време на предизборната кампания.

"Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни Цветанов.

По думите му проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система.

Като втори законопроект се предвижда законът за концесиите, който според Цветан Цветанов е изключително важен, предаде Investor.bg

Припомняме, че заедно с президентските избори през миналата година се проведе и референдум, иницииран от шоумена Слави Трифонов, за въвеждането на мажоритарна избирателна система в България. Само няколко месеца преди това парламентът бламира референдум, иницииран от тогавашния президент Росен Плевнелиев, за мажоритарна система.

Въпреки че гласовете в референдума не бяха достатъчно, за да бъде той задължителен, предишният парламент се ангажира със законови промени заради „волята на народа“. В един момент се обсъждаше изборните правила да се променят скоростно и изминалите предсрочни избори да са по новата система, но поправките останаха за новия парламент. 

Последни новини
Още от Начало