Тереза Мей свиква предсрочни избори във Великобритания

Планираната дата за вота е 8 юни

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Във Великобритания ще се проведат предсрочни парламентарни избори през юни. Това обяви министър-председателят на страната Тереза Мей в неочаквано изявление от Даунинг Стрийт 10.

По думите на Мей датата на предсрочния вот ще бъде 8 юни. Тя отчете, че "Великобритания се нуждае от сигурност, стабилност и силно лидерство след референдума за членство в ЕС".

"Великобритания сега има нужда от избори, защото други партии се противопоставят на плановете на правителството за Brexit", отчете тя. По думите на премиера правителството има план за напускане на ЕС, който ще позволи на Обединеното кралство да си възвърне контрола над своите "правила и граници". "Това е правилният подход", каза Мей, като добави обаче, че "другите партии се противопоставят". "В Уестминстър трябва да има единство", отбеляза тя.

По думите на Мей лейбъристите са заплашили да гласуват против окончателната сделка. "Лейбъристката партия се противопоставят на това, което правителството прави", добави премиерът.

"Въпреки прогнозите за непосредствена финансова и икономическа опасност, след референдума видяхме, че доверието на потребителите остава високо. Имаме рекорден брой работни места и икономически растеж, който надхвърли всички очаквания", коментира още тя.

Мей стъпи в длъжност на 13 юли 2016 година, след като по-малко от месец преди това Великобритания реши да напусне ЕС след референдум. Тя наследи на поста Дейвид Камерън, който ѝ отстъпи и лидерския пост в Консервативната партия.

Британският паунд реагира моментално на новината, като изгуби над 2% от стойността си. Впоследствие обаче валутата се възстанови, като към 13:30 часа българско време губи едва 0,1% спрямо щатския долар.

Последни новини
Още от Начало