България – позабравеното, но ярко име в космонавтиката

Проф. Боян Киров, Институт за космически изследвания и технологии към БАН, В развитие, 12.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

За съжаление, доста неща се изоставят и забравят. Но си мисля, че българинът трябва да се гордее и да помни някои неща и да се стреми да ги надгражда. Не трябва да забравяме, че бяхме 18-тата космическа държава в света. Също така ние бяхме 7-мата държава, която имаше космонавт. Освен това сме третата държава в света, след САЩ и СССР, която има и втори човек в космоса. Най-големият успех на България беше създаването на самостоятелен научен комплекс, огромен по мащаба си, който беше монтиран на съветски носител и беше изведен в орбита.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки проф. Боян Киров от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

„Именно благодарение на този комплекс - „България 1300“ ние станахме световноизвестни и в резултат на това и до днес ни търсят и ни канят в различни космически проекти. Тази слава лека-полека остана само в 1-2 малки направления“, коментира още той.

По думите му към момента имаме прибори на мисия до Марс. „Аз и екипът ми пък имаме апаратура, която работи на Международната космическа станция и която измерва концентрацията на йоните, температурата и др. около МКС“, отчете гостът в студиото.

„Космическата програма в България има бюджет от 0 лв. Такава програма няма, само ако някой успее да намери някой договор. Но програма, насочена, която правителството или някое министерство да следва, при нас няма“, каза Киров.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Начало