Любов по време на Brexit

Икономика на любовта: Британците плащат по £129 на среща, изпреварвайки останалата част от Европа

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Насред вихрените сътресения на Brexit британците очевидно далеч не са пренебрегнали любовния си живот през 2016. Статистическите данни сочат, че те са харчили двойно повече от конкурентите си в Континентална Европа. Приносът на влюбените към икономиката само през 2016 се изчислява на почти на 6 млрд. лири.

Без съмнение, накрая именно любовта ще спаси света, но за сега Купидон е решил да започне с малки стъпки, спасявайки първо британската икономика, като подкрепя потреблението в гръмотевичната реалност на Brexit. Потреблението е ключов икономически фактор за Великобритания, отговорен за голяма част от БВП. Той дръпна напред през миналата година и това отчасти се дължи на средните разходи, харчени по срещи на Мъгливия Албион. Оказва се, че британците (и британките) не се колебаят да бръкнат по-дълбоко в джобовете си "в името на любовта" (не за да стимулират потреблението, разбира се).

Спадът в цената на лирта на Forex пазарите, ускоряването на инфлацията във Великобритания и ерозията на потребителското доверие очевидно далеч не са били достатъчни, за да охладят мераците на романтично настроените британци и да обуздаят харчовете им.

Според скорошен доклад на Центъра за икономика и бизнес изследвания (CEBR), средните разходи за среща във Великобритания през 2016 възлизат на £129. Това е почти два пъти повече от Франция, Италия и Германия. В същото време общите разходи за срещи във Великобритания за изминалата година са се увеличили до £5,89 млрд., като за сравнение през 2013 британците са похарчили за романтични преживявания общо £3,6 млрд. или £103 на среща. През 2014 общата сума остава почти същата - £4 млрд.

Изследователите посочват, че става дума за средната сума, изразходвана и от двете страни в търсене на романтични преживявания. В сумата се включват разходи като транспорт до мястото на романтичната среща, дрехи, козметика, храни и напитки, както и развлечения. Всичко това допринася за разширяването на икономиката на Обединеното кралство, отбелязват анализаторите.

Приблизително половината от тези пари (48%) отиват за забавление в барове, кина, кафенета и ресторанти. £ 2,8 млрд. от брутните приходи на заведенията за 2016 се дължат именно на романтичните срещи на британците, разкрива проучването на CEBR.

Въпреки това, макроикономическите насрещни ветрове допринасят и за някои промени в навиците на британците, когато става дума за техния любовен живот. Много хора във Великобритания вече са по-склонни да си организират рандеву в уюта на собствения си дом, вместо да излизат. Причината е в "отхапаните" от инфлацията заплати, които си стоят все същите и влошават иначе лъскавата ситуация на пазара на труда с "пълна заетост".

Тази зараждаща се тенденция се отчита от проучването в покачване на няколко показателя - увеличение на абонаментите за кабелна телевизия и забележим скок на доставката на храни и напитки по домовете.

Забавленията удома "играят важна роля в промяната на начина, по който хората си уреждат срещи", казва Аби Огънтейд от компанията за онлайн запознанства Northern European Hub at Match.

Данните на CEBR  се базират на проучване на нагласите и стериотипите на поведение на около 9600 души в няколко европейски страни, като британските участници са 1750, посочват от изследователския център.

В Германия и Франция, общите разходи през 2016 за среща се равняват на £46. В същото време в Испания една среща поглъща £55, а в Италия - £47. В Холандия средната цена за романтично приключение е £52, а в Швеция - £41.

В проучването обаче се отбелязва, че ако тежестта на транспортните разходи във Великобритания, които отиват за една среща, се равнява на 9% от всичко похарчено за любовното преживяване, то в Континентална Европа този дял е само 3%.

"Не може да се отрече, че романтичните срещи имат забележим икономически ефект. Запознанствата имат съществен принос към потреблението, като влияят пряко върху редица индустрии, като търговията на дребно, хранителната индустрия, питейната и развлекателната индустрия", заявява Даниел Соломон от CEBR.

Подробната разбивка на разходите за типична среща във Великобритания, предлагана от CEBR отразява тенденцията за по-висока икономическа жизнеспособност на варианта "срещи удома", отколкото навън.

Като се има предвид, че една средностатистическа среща в Обединеното кралство струва £129,30, на заведенията за забавление се падат £ 61,50 от този бюджет. Ако обаче двойката поръча храна за вкъщи ще плати само £8,20. Услуги, като посещение на фризьорски салон, струват средно £6,50, а козметичните са още £6,20. За дрехи трябва да се добавят около £ 23,50 към бюджета за срещата. За контрацептиви средната плащана цена е £ 4,70, а за подаръци отиват още средно по £ 7,20.

Последни новини
Още от Начало