Одобрението за Путин в САЩ най-високо от 14 години

Най-високо е одобрението за руския президент сред републиканците

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Одобрението на гражданите на САЩ за президентът на Руската федерация Владимир Путин е на най-високите си нива от 14 години насам. Това става ясно от проучване на американската социологическа агенция Gallup.

Към настоящия момент положителна оценка за Путин дават 22% от американците, като това са най-високите нива на одобрение от 2003. За сравнение с 2015 ръководителят на Кремъл се е ползвал със симпатиите на едва 13% от гражданите на Съединените щати.

Негативният рейтинг на руския държавен глава остава непроменен от нивата си за последните 2 годни от 2015 насам, като 72% от американците не крият антипатията си към него.

За Русия като цяло се изказват положително под 1/3 от американците или по-точно 28%. Нивата на антипатии към страната остават еднакви през последните 2 години – 70%. Своеобразният „пик“ на положителното общественото одобрение към управляваната от Путин държава е през 2002, когато на Русия са симпатизирали 66% от жителите на САЩ.

Разбито в политическия спектър, най-голямо е одобрението към Путин сред симпатизантите на Републиканската партия, като 32% от тях имат положително мнение за руския лидер. „От другата страна на барикадата“ сред поддръжниците на Демократите Владимир Владимирович се „радва“ на 10% одобрение.

Подобно на одобрението към Путин, това за Русия също варира според партийната принадлежност. Страната има положителен имидж при 35% от републиканците и 16% от демократите. Интересното е, че преди едва година тези проценти са били почти еднакви и от двете страни на политическия спектър. Сривът на симпатиите на демократите към Руската федерация най-вероятно се дължи на обвиненията срещу страната за намеса в изборния процес в САЩ и по-конкретно ролята на Кремъл в пробива и дискредитирането на кампанията на загубилия изборите кандидат Хилъри Клинтън.

Последни новини
Още от Начало