Какво означава писмото на Тръмп до Си Дзинпин

Интервю с Джим Макоуън – гл.изп.директор на Principal Global Investors

Снимка: Andrew Harrer /Bloomberg Снимка: Andrew Harrer /Bloomberg

"Президентът Тръмп каза в писмото си, че очаква да работи съвместно с президента Си за развиването на конструктивни отношения, които да са в полза на САЩ и Китай" - това заяви вчера вечерта  прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър. Американският държавен глава е разговарял по телефона вече с над дузина световни водачи, но не и с президента на Китай.  

"Си Дзинпин оценява писмото на Тръмп" предаде държавната новинарска медия Синхуа, цитирайки външния министър Лу Канг. Докладът отчита още, че Китай има готовност да работи съвместно със САЩ за да продължи развитието на взаимоотношения; споменава се общата цел за насърчаване на мира и просперитета.

Тръмп е изправен пред натиск да изпълни заканите си да е твърд с китайската държава, която той обвини в това, че краде американски работни места в сферата на производството. Милиардерът обеща, че ще заклейми страната като валутен маниплатор, ще повдигне обвинения относно "нечестните търговски политики" и ще наложи мита като наказателна мярка ако условията не бъдат променени.

“Жестът му е малък, но и малко е по-добре от нищо” казва Ши Ийнхог, външнополитически съветник на китайското правителство и директор на центъра за американски изследвания в Renmin University, Пекин. “Политиката на Тръмп спрямо Китай все още не се е дооформила, но всички индикации дотук навеждат на мисълта за противоборствен подход.”

Пекин търси начини да заздрави комуникацията си с Вашингтон по официални, но и неформални канали, например чрез сближаване с дъщерята на президента, Иванка Тръмп и нейния съпруг Джаред Къшнър.

“Най-тревожният аспект на новото управление в САЩ е темперамента, а не политиките” - това каза Уанг Фен, директор на института по международни отношения към китайския университет за външна политика; “Обезпокоени сме, че г-н Тръмп може да прибегне до крайности”.

Вижте и видеоматериала за цялото интервю на Bloomberg (2:37):

 

Последни новини
Още от Новини