Ще излезе ли Русия от периода на рецесия

БВП на страната се сви с 0,2% през 2016, като не оправда прогнозите за понижение от 0,5%

Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е все по-близо до края на най-дългия си период на рецесия от почти две десетилетия, след като доброто представяне на миннодобивния сектор, селското стопанство и производствения сектор, в допълнение със стабилизирането на цените на петрола, допринесоха към икономическото развитие на най-големия енергиен износител в света, предаде Bloomberg. 

БВП на Русия се сви с 0,2% през 2016, следвайки ревизирaния спад от 2,8% през 2015, показват данни на Федералната статистическа служба, публикувани днес, 1 февруари. Отчетените нива надминават медианната оценка на 15 анализатори, анкетирани от Bloomberg, за свиване от 0,6%.

„Представянето на икономиката е доста позитивно, особено имайки предвид песимистичните прогнози от началото на 2016“, коментира Дмитрий Полевой, икономист в ING Groep NV преди да бъдат публикувани данните. „Свиването на потребителското търсене се забавя, докато индустрията показва дори признаци на постигането на растеж.“

Макар че индустриалното производство нарасна средно с 0,5% през 2016, след като спадна с 3,4% през 2015, тези оптимистични данни не са достатъчни, за да компенсират спада в потреблението, който е основният двигател на възстановяването при предходни кризи. Индикаторът, който следи производствената активност в Русия, се покачи до най-високото си ниво от почти шест години през януари, отчитайки повишение за шести пореден месец.

По време на срещата си с правителството миналия месец руският президент Владимир Путин каза, че някои от позитивните трендове в икономиката през 2016 все още не са достатъчно устойчиви и властите трябва да намерят нови източници на стимули. Докато правителството очакват ръст на БВП от 0,6% през тази година, по-високите цени на петрола могат да подкрепят екпанзията.

„Можем да очакваме ръст от 1-1,5% и дори може би 2%, ако нещата се развиват добре“, коментира в свое интервю първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов. 

Последни новини
Още от Начало