ЧЕЗ: Обмисляме напускане на българския енергиен пазар

Честите промени в закона за енергетиката и ниските приходи са вероятна причина за решението

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

ЧЕЗ заяви, че обмисля напускане на българския енергиен пазар, а редица държави се интересуват от превземането на енергийния пазар в България, пише Bloomberg. 

Чешката фирма притежава най-големия енергиен пазар в България. Приходите им се равняват на 1,4 млрд лева. Освен че са основният доставчик на ток, те разполагат и с няколко ВЕЦ-а. 

Компании от Франция, Турция и Румъния проявяват интерес за поемането на ролята на главен енергиен снабдител. Локални компании също са проявили интерес, но те са без значима позиция на пазара. Вероятна причина за решението на ЧЕЗ са честите промени в закона за енергетиката и ниските приходи, предава агенцията.

От 2004 насам ЧЕЗ претърпяха няколко бурни години, прекарани в сплетни с Комисията за енергийно и водно регулиране и Националната електрическа компания.

През юли ЧЕЗ заведе дело срещу България под претекст, че не сме спазили изискванията по договора за енергийната харта. Бившият директор на ЧЕЗ Петр Баран каза пред Българското национално радио, че за да се оттегли компанията, явно "нещо в държавата е сбъркано".

Последни новини
Още от Начало