Сметната палата ще извърши одит на програмата за саниране

Одитът на Летище София от своя страна ще приключи до края на март

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Сметната палата планира да извърши одит на националната програма за саниране. Това обяви пред БНР председателят на независимата институция Цветан Цветков.

Одитът ще обхване дейността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на енергетиката, предаде Investor.bg

„Все още нямаме капацитет и ресурси да започнем едни по-мащабни одити в областта на енергетиката. С течение на времето, когато натрупаме административен капацитет, ще одитираме енергетиката в нейната многопластовост“, обеща Цветков. 

По повод възложените три одита на Сметната палата от Народното събрание през 2015 той припомни, че те бяха за дейността на Центъра за градска мобилност и докладът вече е пратен връчен на ръководителите на Центъра.

Одитът на Летище София ще приключи до края на март.

По третия одит – за програмата за извеждане на децата от социалните домове одиторите смятат, че  времето не е разчетено правилно и срокът трябва да бъде удължен до края на март.

Общините имат затруднения със събирането на местни данъци и такси, възникват и проблеми с обслужването на общинския дълг, коментира още Цветан Цветков.

Тази година с тематични одити ще се проверява събирането на местни данъци и такси, за да се видят реалните проблеми и да бъдат дадени препоръки, тъй като не може да продължава процесът на финансово затъване на общините, коментира той.

Що се отнася до проверките на партиите, участвали в президентските избори, одиторите са установили завишаване на дарените средства, допълни той.

„Това е предизборната кампания, която се характеризира с най-голям брой и като маса на дарители, и като обща сума на финансиране на даренията“, каза Цветков. По думите му даренията са били над 1 млн. лв. Тъй като общо около 5 млн. лв. са изразходвани за кампанията, то приблизително 20% от тях са даренията, пресметна Цветков.

Сметната палата е готова да участва в дебата за партийните субсидии, стана ясно от думите му.

Последни новини
Още от Начало