DW: Изтичането на мозъци от България и Румъния помага на Германия

Изтичането на мозъци за някои е вливане на мозъци за други, твърди медията

Кьолн, Германия. Снимка: freeimages.com Кьолн, Германия. Снимка: freeimages.com

Емиграцията на стотици хиляди квалифицирани работници от България и Румъния е помогнало значително на германския трудов пазар, особено в сектора на медицината, твърди статия в Deutsche Welle.

Медията се позовава на официални данни от Българската академия на науките, която оценява загубата за България, която ще трябва да се лиши от 40 000 квалифицирани служители в рамките на следващите "пет до десет години". 

Deutsche Welle цитират и изследвания на статистическия институт в Германия, които сочат, че 225 хил. българи живеят в Германия към 2015, като "много от тях притежават образование над средното ниво". 

"Липсата на квалифициран персонал става все по-очевидна с времето", както в България, така и в Румъния, въпреки че и двете държави извличат ползи от приходите, които работещите в чужбина изпращат вкъщи. 

Особено силно е засегнат секторът на здравеопазването, защото хиляди български и румънски специалисти работят в Германия. 

Въпреки това DW подчертава, че "клиниките в Германия са извлекли огромни ползи от вливането на специалистите от Източна Европа: "Изтичането на мозъци" за някои е "вливане на мозъци" за други". 

 

Последни новини
Още от Начало