През 2017 се очаква ръст на пазара на жилищни имоти в България

В същото време не се очаква ръст на цените

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

С около 3-4% се очаква да се покачи средният обем на сделките в страната, а в София - с поне 7-8%. Това показват прогнозите на агенцията за недвижими имоти "Адрес" в прогнозата си за идните 12 месеца

2017 ще бъде активна за пазара на жилищни имоти в страната. Не се очаква ръст в цените с изключение на отделни райони на столицата, където покачването няма да надвиши 2-3%, предвиждат от агенцията, предаде Investor.bg.

Според брокерите продавачите ще са основен двигател на ръста в активността, след като през 2016 ролята им бе заглушена поради неправилната им преценка на офертните цени. Нивата, предложени от някои собственици, надвишаваха пазарните, което бе предпоставка много имоти да останат дълго на пазара, без да се стига до сделка.

Догодина и на продавачите ще  се наложи да се съобразят с пазарните реалности при определянето на цените. И макар инвеститорите и новото строителство да продължат да бъдат сериозен конкурент, собствениците, които искат да продават, ще са фактор в ръста на броя сделки, прогнозират от агенцията.

На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи – тези, купили с инвестиционна цел в първите години на новото строителство. Това са индивидуални инвеститори, избрали да се възползват от началните ниски цени на новите сгради преди около 2 години.

Според брокерите покачване в ценовите нива не се очаква, като единствено в някои райони на София ще има известен ръст в рамките на 2 до 3%. Това се очаква да бъдат кварталите, в които се планира или изгражда следващата линия на метрото, както и част от традиционно желаните южни и източни райони.

Раздвижване се очаква и в другите големи градове в страната, посочват още от "Адрес". За разлика от 2016, когато активността беше концентрирана основно в София, догодина очакванията са за видима активност в Пловдив, Варна, Бургас. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам.

Развиващите се икономики в тези градове, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017.

От агенцията очакват ръст в броя на сделките с около 3-4%, особено в Пловдив и Бургас, които най-отчетливо разгърнаха бизнес потенциала си през последните година-две. Интересът в големите градове ще бъде насочен предимно към двустайни жилища, с добре уреден транспорт и комуникация и на кратко разстояние от активните бизнес зони.

Купувачите ще бъдат предимно млади хора на средно високи позиции и със стабилни доходи, а малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити. Те ще са на възраст 25-35 г., купуващи първи дом, както и  нуждаещи се от по-голямо жилище, с оглед на нарастването на броя членове на семейството. Също така ще са налице и дългогодишни наематели, решили се да станат собственици, както и купувачи с чисто инвестиционни намерения.

Има вероятност в околностите на тези градове да се появят и софийски купувачи, които да търсят имот тип „втори дом“ в провинцията. Напоследък тенденцията жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в селата стана по-отчетлива. Обект на интерес в този сегмент ще бъдат по-скоро къщите във вилните зони на малките населени места. Съществени промени в ценовите нива в големите градове също няма да се случат, прогнозират още от "Адрес".

Последни новини
Още от Начало