Moody`s прогнозира стабилизиране на световния икономически растеж

Очаква се той да достигне 3% догодина

Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Растежът на световната икономика ще се повиши до около 3% догодина и през 2018 спрямо 2,6% през настоящата година, се посочва в последния доклад на международната рейтингова агенция Moody`s. Стабилизирането идва по линия на очакваното подобрение на икономиките на САЩ и развиващите се пазари.

Все пак растежът ще бъде умерен в сравнение с историческите средни за последните две години и рисковете остават, пише още в доклада.

Измежду основните развити и развиващи се икономики Индия ще запише най-бърз растеж догодина, докато Италия, Япония и Бразилия ще имат най-слаба експанзия.

Според прогнозата БВП на САЩ ще нарасне с 2,2% през 2017 от около 1,6% през настоящата година, като добрите перспективи пред заетостта ще подкрепят потребителското търсене, въпреки че инвестициите на бизнеса остават слаби.

След изборите рисковете за растежа на американската икономика зависят от политиките на бъдещата администрация, посочват от агенцията.

При развиващите се пазари растежът ще бъде воден от по-добри условия както в политическата среда, така и по отношение на икономическите очаквания в държави като Бразилия и Аржентина, както и от реформите в Индия и Индонезия. Китайската икономика продължава да расте стабилно, отчасти благодарение на подкрепа от паричната и фискалната политики.

„След 5 години на стабилно забавяне развиващите се пазари изглежда се насочват към по-бърз растеж през 2017“, заяви Елена Дъгар, управляващ директор в Moody`s. По думите й обаче се очаква той да бъде значително по-нисък от този в годините преди финансовата криза.

Moody`s очаква също растежът на развиващите се пазари, които са част от Г-20, да е средно около 5% през 2017 и 2018 спрямо 4,4% през текущата година.

Последни новини
Още от Начало