Какви са отзивите след първия тур на президентските избори

Доволните и недоволните от резултата

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Рано е за оставка, заяви след първия тур на президентските избори финансовият министър Владислав Горанов. По думите му премиерът Борисов все още не е взел решение дали правителството ще подаде оставка.

Министърът съобщи още, че в ГЕРБ в момента тече заседание във връзка с изборите. Въпреки това обаче не се очаквало скоро решение дали Борисов да хвърли оставка, а причината е, че резултатите не са окончателни, не са дошли резултатите от чужбина, а и само ГЕРБ и Движение 21 като партии са издигнали кандидати за президенти, предава Dnes.bg.

Регионалният министър Лиляна Павлова също подкрепи тези изказвания. 

"От една страна премиерът наистина каза това, но все още няма официални резултати. Ние сме единствената партия с ясен партиен кандидат. Аз съм категорична, че въпреки че това беше позицията на премиера, не считам, че на този етап има основание да се подава оставка", отбеляза Павлова.

Тя бе категорична, че в ГЕРБ цари оптимизъм за резултатите от изборите и че по данните на социолозите разликата между Румен Радев и Цецка Цачева се стопява.

Павлова отбеляза още, че ГЕРБ ще търси подкрепата на абсолютно всички български граждани за балотажа, но категорично няма да иска подкрепата на ДПС.

Кандидатът за президент от БСП Румен Радев, заяви, че българите са гласували за промяна и са казали "не" на апатията.

Вече е ясно, че хората поемат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Благодаря на сънародниците в страната и извън нейните предели, които излязоха и гласуваха, коментира той на влизане в НДК, където се очаква да даде пресконференция.
Радев каза още, че се надява на пълна мобилизация на втори тур, за да може тази промяна, която всички очакват, да стане факт.

"Ще разчитаме на всички български граждани, които искат тази промяна и очакват да я видят. Ще водя разговори с всички български граждани, както съм правил до момента", декларира той.

Радев посочи, че е удовлетворен от резултатите, но ще работи както досега тази разлика да се увеличава и промяната да стане факт.

Резултатите от първия тур дестабилизират страната и са предпоставка за политическа криза, реставрация на левицата и антиевропейски, фалшив национализъм, се посочва в декларация на ДСБ. Според лидера на партията Радан Кънев "чистото начало" на десницата трябва да бъде точно сега – след изтеклия пълен цикъл от избори.

"Около 300 хил. души са гласували за Трайчо Трайков. Тези хора заявиха, че България има дясна алтернатива на ГЕРБ след една година, в която ГЕРБ се отказаха от реформи и не чуха нито едно трезво предложение или предупреждение. Три пъти предлагахме обща дясна кандидатура, защото знаехме, че ще се стигне до тук", допълни още Кънев.

Няма да подкрепя никого. Това заяви независимият кандидат за президент Веселин Марешки, запитан за кого би дал подкрепата си на балотажа. 

"Продължаваме напред. Това беше една малка битка. Голяма война ще бъде на избори, на които ще вземем властта и наистина да превърнем България в просперираща държава", каза още той.

Последни новини
Още от Начало