Френската икономика се забавя въпреки добрите данни за производствената активност

Германската икономика от своя страна набира инерция след силния ръст на производствената активност

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Най-силният ръст на производството във Франция от 2014 насам не спира забавянето на френската икономика през октомври, пише Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на производството и услугите във Франция спадна до 52,2 пункта през октомври спрямо 52,7 месец по-рано, съобщиха от IHS Markit. Това е най-ниското ниво през последните два месеца.

Икономическото възстановяване на Франция изостава от това на останалите страни членки в еврозоната, като се очаква безработицата да нарасне с наближаването на президентските избори следващата година. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждат, че френската икономика ще нарасне средно с 1,1% през 2017 на фона на 1,3% ръст на еврозоната.

Докато PMI индексът в сферата на услугите падна до 3-месечно дъно, производственият индекс се покачи за първи път от 8 месеца над границата от 50 пункта, която разделя експанзия от свиване в сектора. Производствената активност в страната нараства с най-бърз темп през последните 31 месеца.

В същото време PMI индексът в сферата на производството и услугите в Германия се повишава до 55,1 пункта през октомври спрямо 52,8 месец по-рано, с което отбелязва най-високото си ниво от последните три месеца.

Данните показват, че най-голямата европейска икономика се ускорява след по-слабото си представяне през летните месеци, след като последните доклади показват, че фабричните поръчки отчитат най-силен ръст от пет месеца, а бизнес доверието е на най-високото си ниво от повече от 2 години.

„Има ясни признаци, че инфлационният натиск се повишава, което може да бъде добра новина за управляващите във Франкфурт“, коментира Оливър Колодсайке, икономист на IHS Markit.

Производственият PMI индекс в Германия се повиши до 55,1 пункта през октомври спрямо 54,3 пункта – най-високото ниво от януари 2014. Индикаторът за услугите се повиши до най-високото си ниво от юли.

 

 

Последни новини
Още от Начало