Молбите за помощи при безработица в САЩ се откъснаха от 40-годишно дъно

Подадените документи за обезщетение при безработица се повишиха най-много от юли насам

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Подадените документи за помощи при безработица се повишиха миналата седмица с най-много от юли насам, след като останаха няколко седмици на или близо до 40-годишно дъно, пише Bloomberg.

Молбите за помощи при безработица се повишават с 13 хил. до 260 хил. в периода до 15 октомври, показва доклад на Министерство на труда в САЩ. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 250 хил. Средното ниво на молбите за помощи за последните четири седмици също се повишава, макар че остава на най-ниското си ниво от 2000.

Въпреки възстановяването на работните места, подадените документи остават под 300 хил. за 85-та поредна седмица, което е най-дългата серия от 1970 насам и ниво, което обикновено е смятано за признак за стабилизиране на трудовия пазар.

Прогнозите на анализатори, анкетирани от Bloomberg, варираха между 235 – 300 хил. Министерство на труда ревизира в посока нагоре оценките си от предходната седмица до 247 хил. спрямо първоначалните 246 хил.

Броят на американците, които продължават да получават обезщетения за безработица, се повишава с 7 хил. до 2,06 млн. в седмицата, приключваща на 8 октомври. Безработицата сред хората, които кандидатстват за помощи за първи път, се запазва на ниво от 1,5%. Данните се публикуват с едноседмичен лаг.

Икономисти в Goldman Sachs прогнозираха увеличение на молбите за помощи с 10 хил., а от Bank of America Merrill Lynch очакваха броят на американците, които кандидатстват за обезщетение за безработица за първи път, да достигне 300 хил.

Последни новини
Още от Начало