Протест в България срещу търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ

Очаква се страните-членки на ЕС да гласуват подписването на споразумението с Канада на 18.10.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Група граждански организации и коалиции организират протест срещу търговските споразумения на ЕС с Канада (СЕТА) и САЩ (ТПТИ). Шествието стартира днес, 16.10.2016 в 16 часа от градинката на Кристал и ще завърши пред Народното събрание, съобщават организаторите.

"В цяла Европа и още няколко града в страната (Видин, Добрич и Варна) са организирани различни събития по същата тема", се казва в прессъобщение от Екологично сдружение "За Земята". 

Сдружението е  един от петте български неправителствени организации, иницициатори на протеста.  

Основната причина за протестите е, че се очаква страните-членки на ЕС да гласуват подписването на споразумението с Канада на 18.10.2016 по време на Съвета на министрите в Люксембург, казват организаторите. Според тях "правителството на България е готово да гласува „за“ СЕТА, без да е направило анализ за въздействието му".

"Темата е широко дискутирана от месеци на най-високо ниво в повечето страни на ЕС. Например в Германия темата стигна и до Конституционния съд", заявяват организаторите на протеста.
 
"Този засилен интерес по темата не е случаен. СЕТА крие редица негативни аспекти".

"СЕТА е „малкото братче“ на компрометирания договор със САЩ, ТТИП. Но е също толкова вредно за трудовите права, за екологичните стандарти, за безопасността на храните и много други стоки. То предоставя на мултинационалните компании същите лостове за влияние върху политиката, икономиката и демокрацията и възможности да изнудват правителствата за милиарди евро. Печелившите от тези договори ще са 1% - точно този процент, който и сега печели най-много.

"България няма какво да спечели от тези договори. Но има много какво да загуби,“ твърдят от Екологично сдружение "За земята".
 

Последни новини
Още от Начало